Recents in Beach

Back to the "Nature"


Sürdürülebilir moda ya da diğer adıyla Eco Fashion günümüz büyüyen tasarım felsefesinin sadece bir parçası. Gün geçtikçe önemi artan geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik temaları kendini modada da gösteriyor ve özel bir bilinç yaratarak daha farklı çevrelere yayılıyor. Konuyla alakalı olarak bu temaya değinen Vogue 2007 Mayıs sayısı da bu durumun uzun soluklu ve yoğun bir süreç olarak devam edeceğini öngörmüştü zaten.
Tasarımcılar artık daha organik olan, kimyasaldan daha uzak ve mümkün olduğunca az işleme uğramış, boyanmamış olan doğal malzemelerin yaygınlaşmasını teşvik etmek için tasarımlarında bu tür malzemeleri sıkça kullanılıyorlar. Tabi tasarımcılar ve saygın müşterileri de bu durumun nabzını değiştiren ve yön veren durumunda oldukları için bu sürecin yaygınlaşması ve bilinçlenme daha hızlı oluşuyor. Natalie Portman, Cameron Diaz, Alicia Silverstone, Adrian Grenier, Jennifer Aniston ve Salma Hayek gibi ünlüler de sürdürülebilirliği destekleyen müşteriler listesinin bir parçası. Bunun dışında da Polonya’da New York’da ve dünyanın çeşitli bölgelerinde her yıl Eco Fashion Week adı altında çeşitli tematik koleksiyonlar sergileniyor.

Çoğu kez bu bilinçlendirme tasarımları atık malzemelerden ya da geri dönüştürülebilen materyallerden yapılıyor ve boyanmadan olduğu gibi kendi doğal renklerinde kullanılıyor.
Bu tasarımcılardan birisi de ve bence en özgün olanı henüz 30 yaşındaki:
 Winde Rienstra




Riesta’nın çalışmalarında tasarımın iskeletini açıkça görebiliyoruz. Giysilerin üzerine eklemlenen ve bazen mühendislik yapılarını andıran bu sistematik parçalar yer taşıyıcı konumunda iken yer yer de tasarımın odağına dönüşmüş durumdalar.
Atıklardan modaya katkı sağlayan bir diğer tasarımcı ise
Jungeun Lee
 
Lee’nin yapıları ve stili ise Rienstra da olduğu gibi kompakt malzemelerden oluşmak yerine daha geçirgen ve organik görünümlü yumuşak materyallerin insan vücudu üzerinde bir takım örtüler oluşturmasıyla şekilleniyor.
Kısacası kaynaklarımızın hızla tükendiği gezegenimizde bu tür çalışmalar her yerde kendine yer edinmeye başladı. Özellikle de oldukça geniş olan moda sektöründe gücü çok daha etkili bir şekilde hissedilmekte artık.
Takip etmek için:
ve

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. canım cok güzel bir yazı olmus ellerine sağlık. Son zamnlarda dedıgın gıbı gercekten cok fazla ustunde duruluyor. kagıt cantalar, kumas cantalar vs.

    YanıtlaSil

Lütfen Sadece Konu ile ilgili yorumlar yapınız.
Yazdığınız yoruma gelen cevaplardan haberdar olmak için yorum kutusunun altındaki E-Posta yolu ile abone ol; yazısına tıklayınız.