Recents in Beach

DOĞALIN REPLİKASI


Doğadan gelen verileri okuyarak ilhamı burada bulan tasarımcıların sayısı hiç de azımsanacak durumda değil artık. Ancak bazen iş fazlasıyla derinleşebiliyor. Örneğin İssey Miyake yakın zamanda kendisini amazon ormanlarına atarak yeşilin türlü çeşidini yakalamaya çıkmıştı. Bir tür renk avında doğayı daha yakından tanımaya ve ondan faydalanmaya çalışmakta kısacası.
Bunun dışında Alexander McQueen gibi pek çok tasarımcı da sudaki canlılardan, su altından oldukça etkilenerek üretim yapmakta özellikle kendisinin 2010’da sunduğu Plato’s Atlantis’i tek başına üzerine sayfalarca yazılabilecek bir çalışma. Kelebeklerden, güvelerden, su altı sürüngenlerinden esinlenerek üretilen bu çalışmaya kısaca değinecek olursak detaylardaki zenginlik, formlar ve özellikle simetri özelliği öncelikli olarak göze çarpıyor. Sanki McQueen tasarımların yarısını çiziyor sonrada yansıma etkisiyle simetriğini alıyormuş gibi üretiyordu işlerini.  : D
Tüm bunların dışında daha lirik tasarımcıların mantarlardan etkilenerek ürettiği çalışmalar mevcut, işte onlardan bir kaçı:
Ödüllü tekstilci Svenja’ya ait bu tasarımlar formdan ziyade renkten kazanıyor. Renklerin sanki kağıt üzerine yapılmış suluboya gibi akışı çalışmada görselliği sağlayan en güçlü kısım.








Tüm bu çalışmalar, renklerle, hafiflikle, canlının morfolojik yapısının taklidiyle, kumaşlarla ve tabi ki de tasarımcının algısıyla insan ölçeğine uyarlanıyor. Böylece belki de doğaya egemen olmaya çalışan ve çoğu zaman da bunu başaran insanoğluna, aslında bu doğanın bir parçası olduğunu hatırlatmak istiyorlardır. Belki de Mcqueen’in, Gurung’un, Lim’in, Miyake’nin ve daha pek çok tasarımcının tek hedefi bunu algılatmaktır.

Takip için:








Yorum Gönder

0 Yorumlar