Recents in Beach

Bu yılın bienalinde geleceğin modacılarını tanıyın...


Bu seneki İstanbul Tasarım Bienal’inin iki temasından birisi de ‘Kusurluluk’. Bu temayı işleyen sanatçıların çalışmalarının bir kısmı Galata Özel Rum İlkokulunda ve bir kısmı da benim okulumda, İstanbul teknik Üniversitesi’nin mimarlık fakültesi binasında yani biricik Taşkışla Kampüsümüzde sergileniyor. Ancak bienalin okuldaki ayağı işin öğrenci boyutunda elbette, profesyonel tasarımcıların işlerini Galata’da ve İstanbul Modern’de görebiliriz.  

Ama geleceğin modacıları şimdi neler yapıyor diye merak ediyorsanız bienaldeki bazı tasarımlara beraberce göz atabiliriz.

Genelde özel okul katılımcılarının işlerinin bulunduğu sergide iki moda tasarım öğrencisinin çalışmaları oldukça dikkat çekiyor.
Bunlardan birisi Aysun Gedik’e ait Birth To Death çalışması. Hayatın kusurlu olduğunu ve bazen ölümün de kutlanabileceğini çünkü ölümün ebedi yaşama açılan bir başlangıç olduğunu, bir son olmadığını anlatan bu tasarımları gördüğüm kadarıyla okulda bayağı bir beğenildi.

İşte bahsettiğim işler:


Ufak bir eleştiri de bulunursam eğer açıkçası tasarımın ana fikri yani (doğum-ölüm olayı) fazla sıradan ama bu fikrin işlenmesi ve bu türlü yorumlanması ise çok başarılı. Ayrıca mankenlerin duruşları da tasarımların etkisini kuvvetlendiren bir yapı oluşturmasını sağlamış.
Diğer dikkat çeken tasarım ve sahibi ise,
Elif Tekcan’ın Inspiring Whisper: Nature adındaki çalışmaları






Tasarımcının çıkış noktasını ve fikirlerini okuyamadım ne yazık ki ama başlığa bakarak en büyük kaynaktan, doğadan etkilendiğini söyleyebiliriz sanırım.
Ama şunu söyleyebilirim ki çalışmadaki az renk kullanımı ve renklerin uyumu, kumaşların beraberce yarattığı ahenk ve tabi ki formlar tasarımın etkisini arttıran detaylar olmuş.  Özellikle de form başlı başına öne çıkan unsur, çünkü yaratılan amorf şekiller, belirli geometrileri kırmak isteyen biçimler tüm bu çalışmanın odağı durumunda, geri kalan bileşenler de onu daha çok desteklemeye yarayan parçacıklar haline gelmişler.
Neyse sonuçta bir gün yolunuz Taşkışla’ya düşerse ikinci kat koridorundaki sergiyi ve giriş kattaki bize ait çalışmaları gezmeyi ihmal etmeyin derim.   : D
Takip etmek için:

 

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. ya iyi ki bu yazıyı yzdın Allah razı olsun diyorum. Bianele gidemedim içimde kaldı. Bizim okulumuzun da projesi varmış anladığım kadarıyla mimarlık muhendslık fakultesınde o da gidip bakacağım bi. İmkanın olur da daha cok post yayınlayabılırsen gercekten cok sevınırız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ne demek :) beğendiğine sevindim ;) daha fazla yazmaya gayret gösterebilirm sanırım.... evet pek çok okul katılmış bu yıl aralığa kadar da devam ediyor, belki bir boşluk bulursun görmek için ;)

      Sil
  2. Ankaradayım be guzelım cok zor ama umarım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh ya çok kötü oldu bu : ( neyse artık sağlık olsun....

      Sil

Lütfen Sadece Konu ile ilgili yorumlar yapınız.
Yazdığınız yoruma gelen cevaplardan haberdar olmak için yorum kutusunun altındaki E-Posta yolu ile abone ol; yazısına tıklayınız.